Transparent Background?

Questions about the LÖVE API, installing LÖVE and other support related questions go here.
Forum rules
Before you make a thread asking for help, read this.
User avatar
Kingdaro
Party member
Posts: 395
Joined: Sun Jul 18, 2010 3:08 am

Transparent Background?

Post by Kingdaro » Fri Sep 16, 2011 12:54 am

And I mean like showing the desktop transparency. I recently made http://dl.dropbox.com/u/8005323/sparkle%20rain.zip and shared it on another forum, people had the idea that it would be cool to have the window's background in transparency and in fullscreen so you could basically make sparkles all over your screen.

Is this possible in any way?

User avatar
kikito
Inner party member
Posts: 3153
Joined: Sat Oct 03, 2009 5:22 pm
Location: Madrid, Spain
Contact:

Re: Transparent Background?

Post by kikito » Fri Sep 16, 2011 7:20 am

I think it is not.
When I write def I mean function.

User avatar
tentus
Inner party member
Posts: 1060
Joined: Sun Oct 31, 2010 7:56 pm
Location: Appalachia
Contact:

Re: Transparent Background?

Post by tentus » Fri Sep 16, 2011 6:09 pm

What does the alpha component of love.graphics.setBackgroundColor in 0.8.0 do then?
Kurosuke needs beta testers

User avatar
thelinx
The Strongest
Posts: 848
Joined: Fri Sep 26, 2008 3:56 pm
Location: Sweden

Re: Transparent Background?

Post by thelinx » Fri Sep 16, 2011 7:10 pm

tentus wrote:What does the alpha component of love.graphics.setBackgroundColor in 0.8.0 do then?
According to my test on Arch Linux, it does fucking nothing.

User avatar
Kingdaro
Party member
Posts: 395
Joined: Sun Jul 18, 2010 3:08 am

Re: Transparent Background?

Post by Kingdaro » Fri Sep 16, 2011 7:20 pm

thelinx wrote: According to my test on Arch Linux, it does fucking nothing.
I suppose that in a way then that the command layers a color over the background and the alpha makes that layer translucent?

I don't see the point when you could just use lower color values to get a darker color since that's what it would appear as.

User avatar
TechnoCat
Inner party member
Posts: 1611
Joined: Thu Jul 30, 2009 12:31 am
Location: Denver, CO
Contact:

Re: Transparent Background?

Post by TechnoCat » Fri Sep 16, 2011 7:37 pm

thelinx wrote:
tentus wrote:What does the alpha component of love.graphics.setBackgroundColor in 0.8.0 do then?
According to my test on Arch Linux, it does fucking nothing.
Isn't it related to framebuffer backgrounds?

User avatar
slime
Solid Snayke
Posts: 2899
Joined: Mon Aug 23, 2010 6:45 am
Location: Nova Scotia, Canada
Contact:

Re: Transparent Background?

Post by slime » Fri Sep 16, 2011 8:01 pm

TechnoCat wrote:
thelinx wrote:
tentus wrote:What does the alpha component of love.graphics.setBackgroundColor in 0.8.0 do then?
According to my test on Arch Linux, it does fucking nothing.
Isn't it related to framebuffer backgrounds?
Framebuffers (canvases in 0.8.0) have their own clear method for setting their background color in 0.8.0.

User avatar
GijsB
Party member
Posts: 380
Joined: Wed Jul 20, 2011 10:19 pm
Location: Netherlands

Re: Transparent Background?

Post by GijsB » Fri Sep 16, 2011 8:54 pm

"
TechnoCat wrote:
thelinx wrote:
tentus wrote:What does the alpha component of love.graphics.setBackgroundColor in 0.8.0 do then?
According to my test on Arch Linux, it does fucking nothing.
Isn't it related to framebuffer backgrounds?
Framebuffers (canvases in 0.8.0) have their own clear method for setting their background color in 0.8.0."

ALPHACEPTION

User avatar
kraftman
Party member
Posts: 277
Joined: Sat May 14, 2011 10:18 am

Re: Transparent Background?

Post by kraftman » Sat Sep 17, 2011 11:00 am

Is there any chance of this happening in the foreseeable future? It would be pretty awesome.

User avatar
Jasoco
Inner party member
Posts: 3651
Joined: Mon Jun 22, 2009 9:35 am
Location: Pennsylvania, USA
Contact:

Re: Transparent Background?

Post by Jasoco » Sat Sep 17, 2011 4:18 pm

I dunno. If you want to do that stuff you should consider switching to writing Widgets and Gadgets for OS X and Windows or using one of the many other frameworks like the never heard of anymore Yahoo! Widget Engine (Formerly the superior Konfabulator before they sold out). They use combinations of HTML5, JavaScript and CSS with WebKit (Or Trident in Windows case) to do their thing. JavaScript on pretty much ay modern browser is super fast these days. And all let you not draw a background so the game would appear on the desktop over the screen.

A alternative would be if there were any way whatsoever for Löve to take a screenshot of the desktop BEFORE the window appears, then load it as an image and draw it over a screen resolution fullscreen game. It wouldn't live-update, but it would work. But I don't think Löve can do that. When I used Visual Basic I wrote a program that took a screenshot, drew it to a screen sized canvas and let me draw on it with colored pens like they do on football games to describe the plays. It was awesome. My sister would play with it all day while I was at school.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 24 guests